Stichting De Friesland Zorgverzekeraar logo

Samen de dag kleuren

Het project Proeftuin Dementie wil het leven met dementie dragelijker maken. Stichting De Friesland draagt bij aan verschillende onderdelen van dit initiatief. Een van de onderdelen is Kammeraat (Fries voor kameraad); een maatje voor thuiswonende mensen met dementie.

 

Samantha Drost, student Sociaal Pedagogische Hulpverlening en kammeraat:

“Ik kom elke week bij een mevrouw met beginnende dementie. Mijn doel is om haar een leuke middag te bezorgen en haar man even te ontlasten. Ze vindt het fijn om naar buiten te gaan. Haar man heeft reuma, dus die kan niet zo goed een rolstoel duwen. Daarom wandel ik met haar, door het park of we maken een rondje door het dorp. Mevrouw houdt erg veel van bloemen, we zijn ook al eens naar een tuincentrum geweest. Als ik er niet was, kwam ze amper buiten.”

Dit maakt mij blij

“’Mijn’ mevrouw zei een keer: deze bloemetjes vind ik mooi. Ik plukte ze voor haar en toen was ze zo ontzettend gelukkig. Het was voor mij zo’n bijzonder moment. Ik realiseerde me dat voor mij bloemen plukken heel gewoon is maar dat zij het niet meer kan, terwijl het voor haar juist zo veel betekent. Toen ik vertelde dat ik deze zomer drie weken niet kwam, moest ze een beetje huilen. Ze ging me missen. Dat ze mijn bezoekjes zo waardeert, dat geeft me zo’n goed gevoel. Ik doe dit als stage, maar het voelt niet als werk. De middagen zijn ook voor mij een feestje.”

Minder eenzaam

“Het zou goed zijn als Kammeraat in de gewone dementiezorg kwam. Ook in een vroeg stadium van dementie, is het fijn als er iemand naast je staat en leuke dingen met je doet. Veel ouderen kennen eenzame momenten. Hun broers en zussen zijn zelf oud of ze zijn er niet meer, kinderen wonen ver weg en hebben hun eigen leven. Ik weet zeker dat de eenzaamheid vermindert als een kammeraat langskomt.”