Stichting De Friesland Zorgverzekeraar logo

NEOKIDNEY: ‘de draagbare kunstnier’

NEOKIDNEY ontwikkelt een portable hemodialyse apparaat, dat geschikt is voor behandeling binnen en buiten de thuisomgeving van de patiënt.

Dialyse is overleven. Een zware behandeling die patiënten kluistert aan hun kliniek. Het leven draait om de behandeling. NEOKIDNEY heeft de ambitie om dit te veranderen, om patiënten weer autonomie over hun eigen leven terug te geven, de kwaliteit van het leven te verbeteren.

In tegenstelling tot de huidige complexe en grote dialyse apparaten, ontwikkelt NEOKIDNEY een portable apparaat (10kg) dat een patiënt op het nachtkastje kan plaatsen om met een minimum aan vloeistoffen (6 liter), vrijwel overal op elk tijdstip te dialyseren. Het apparaat is plug & play, een simpele 2-polige stekker past in een standaard stopcontact. “Dialyse anywhere, anytime”.

Naast ongemak voor de patiënt, is dialyse ook nog eens een relatief dure behandeling. Met de Neokidney wil men thuisdialyse vergemakkelijken, zodat naast extra kwaliteit van leven voor de patiënt, ook nog eens een kostenvoordeel voor de samenleving wordt gerealiseerd.

Inmiddels zijn alle onderdelen getest en is het proof of concept geleverd. Medio 2021 zal een volledig werkend prototype zijn gerealiseerd om eind 2022 het CE keurmerk te verkrijgen. De ambitie is om de NEOKIDNEY begin 2023 te lanceren.

Binnen Neokidney werken zorgverzekeraars – Achmea/Zilveren Kruis (De Friesland), CZ en Menzis – en de Nierstichting samen met internationale ontwikkelaars. Deze samenwerking heeft inmiddels geleid tot de oprichting van NextKidney, een onderneming van waaruit de commercialisatie zal worden aangestuurd.
Aan de ontwikkelfase van de draagbare kunstnier heeft Stichting De Friesland een bijdrage geleverd.

Meer weten over dit initiatief en/of de techniek die gebruikt wordt om het apparaat zo klein uit te kunnen voeren vindt u op: