Stichting De Friesland Zorgverzekeraar logo

School als werkplaats

Samen in strijd tegen schooluitval
In de strijd tegen voortijdig schoolverlaten is het project ‘School Als Werkplaats’ (SAW) zeer succesvol. Door vroege hulp ín de school en ook in de klas kunnen jongeren beter hun problemen hanteren en blijven ze vaker binnen het onderwijs. Friese gemeenten, scholen, Stichting De Friesland en bedrijven gaan dan ook samen onderzoeken hoe deze vorm van preventie en jeugdzorg in de toekomst structureel is te financieren.

De opbrengst van het project ‘School als Werkplaats’ is helder. Bij het Friesland College rekent men het eenvoudig voor; een uitvaller zonder diploma en zonder kansen op de arbeidsmarkt kost de samenleving in de loop der jaren zo’n € 150.000. Dan is het erg de moeite waard als het aantal voortijdige schoolverlaters door een innovatieve manier van samenwerken tussen diverse hulporganisaties (o.a. Jeugdzorg, MEE, GGD, Fier Fryslân, etc) met 7 procent is terug te dringen.

Bij School Als Werkplaats, waarin hulpverleners niet alleen in de school maar ook in klassen aanwezig zijn, zijn de voordelen legio. Diana Monissen, bestuursvoorzitter van Stichting De Friesland is trots op de uitkomsten van SAW, dat nu nog grotendeels wordt gefinancierd door de stichting. “Minder schooluitval betekent immers ook meer kwaliteit van leven en minder behoefte aan – dure – specialistische hulp. Maar uiteindelijk levert het heel veel voordeel op voor de leerlingen zelf, iets wat we ook terug krijgen van de leerlingen. Dat maakt SAW tot een heel dankbaar project.”

Kijk voor meer informatie www.frieslandcollege.nl/SAW


Lex van Dongen over zijn hulp aan jongeren (artikel uit het e-zine)

Met een diploma heb je veel meer kans op betaald werk. Maar als je problemen hebt, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven voor een studie. Op het Friesland College in Leeuwarden en Heerenveen kunnen studenten gewoon op school terecht bij hulpverleners, die nauw samenwerken met de docenten en de coaches. Lees het interview Lex van Dongen, hulpverlener SAW bij het Friesland College.