Sociale Voedseltuinen Fryslân

Door de inflatie wordt het voor steeds meer gezinnen moeilijker om rond te komen. In Fryslân leven bijna 38.000 mensen in armoede, waarvan 9.000 kinderen.

Gezonde voeding is duurder dan ongezonde voeding. Wie beperkte financiële middelen heeft, eet noodgedwongen ongezonder, een ontwikkeling die overgaat van generatie op generatie.

In dit project worden in Friesland 5 sociale voedseltuinen gerealiseerd die structureel bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van Friezen die rondkomen van een minimuminkomen. Twee bestaande tuinen worden uitgebreid en er worden 3 nieuwe opgezet.

Deze tuinen voorzien vele huishoudens wekelijks van onbespoten groenten, fruit, aardappelen en kruiden voor meerdere gezonde maaltijden per week. Deels wordt dit verspreid via de voedselbank, deels via zelfoogst.

Waar gezinnen zelf komen oogsten, komen de deelnemers letterlijk en figuurlijk in beweging en uit hun situatie. Dit draagt bij aan hun fysieke en mentale gezondheid. Bovendien vergroot het hun betrokkenheid bij voedsel en zet het aan tot gezondere eetgewoonten.

Door voedseleducatie te integreren in het model van de voedseltuinen wordt er kennis overgedragen over gezonde voedingskeuzes, het belang van verse producten en kookvaardigheden. Basisschoolleerlingen krijgen educatie en doen ervaring op over gezonde voeding, wat hen helpt een solide fundament te leggen voor hun toekomstige voedingsgewoonten.

Daarnaast creëren de voedseltuinen sociale verbindingen en gemeenschapszin.

Aanvraag indienen

Heeft u een vernieuwend (zorg)project en onze ondersteuning nodig? Check onze voorwaarden en dien de aanvraag in.

Aanvraag indienen