Stichting De Friesland Zorgverzekeraar logo

Dans op recept

Dans op Recept biedt een laagdrempelig en passend dansaanbod, geschikt voor mensen met Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel of chronische pijn.
Vanuit de overtuiging dat dansen op een positieve manier bijdraagt aan de mentale en fysieke gezondheid van mensen.

Het dansen brengt mensen bij elkaar en het leert hen op een culturele en informele manier hun lichaam beter te gebruiken.
Ook zorgt het er voor dat zij met hun mantelzorgers weer op een meer gelijkwaardige manier in contact komen.
De danslessen bieden een alternatief naast het reguliere medische circuit. Dans wordt als middel ingezet om het leven van de deelnemers fysiek en mentaal te verbeteren. Er wordt aangesloten bij de persoonlijke behoeften en mogelijkheden van mensen, met de nadruk op veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf.

Dans op recept biedt de danslessen al enkele jaren aan voor mensen met Parkinson. Dit initiatief werd eerder als project gesteund door Stichting De Friesland en is inmiddels succesvol uitgerold. Uit cijfers is al gebleken dat mensen door de danslessen blijven bewegen.
Stichting De Friesland steunt op dit moment deze een nieuwe variant van Dans op recept waarin het concept doorontwikkeld wordt en danslessen aangeboden worden aan nieuwe doelgroepen, namelijk aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel en chronische pijn.
Dit gebeurt in samenwerking met Revalidatie Friesland op 5 locaties in Friesland. Onderdeel van dit project is het organiseren van korte dansvoorstellingen waarin ook de effecten van het dansen worden getoond. Revalidatie Friesland doet onderzoek naar de effecten van het dansen.

Daarnaast worden er zogenaamde Danslabs ontwikkeld, een experimenteerruimte zowel binnen als buiten zorginstellingen, om ervaring op te doen met nieuwe doelgroepen en te werken aan een concrete samenwerking tussen zorg en cultuur in Friesland. Doel van dit vervolgproject is om te komen tot een blauwdruk voor het concept dans op recept en danslessen voor zoveel mogelijk ouderen in Friesland toegankelijk te maken.

Lees meer op de website van Dans op recept


Aanvraag indienen

Heeft u een vernieuwend (zorg)project en onze ondersteuning nodig? Check onze voorwaarden en dien de aanvraag in.

Aanvraag indienen