Stichting De Friesland Zorgverzekeraar logo

In je Uppie

In je Uppie biedt groepsgesprekken voor ouderen, begeleid door een vrijwillige gespreksleider. Het gespreksthema kan van alles zijn: vriendschap, rouw of troost. Ouderen kunnen in een veilige omgeving hun verhaal kwijt, voelen zich gehoord en gezien.
In je Uppie is een initiatief van Up

Het begon allemaal 5 jaar geleden in Ealtsjehiem, een wijkcentrum voor ouderen in Leeuwarden.

Alet Klarenbeek, oprichter van UP!, had met de tientallen aanwezige ouderen een openhartig, gevoelig gesprek over spijt. Over gedane zaken zonder keer en andere lastige zaken, die hier – vaak voor het eerst – werden gedeeld. Dit ene gesprek was het begin van een inmiddels gevalideerde methodiek, waarin ouderen verhalen delen over belangrijke thema’s in hun leven.

Met behulp van open vragen, ingebracht door een getrainde vrijwillige gespreksleider, staan thema’s centraal waarover iemand niet zo snel praat, zoals vergeving, afscheid of het belang van vriendschap. Deze UP! groepsgesprekken bieden op een lichte manier ruimte aan allerhande verhalen. Een luisterend oor aan tafel biedt maar al te vaak herkenning, inspiratie en nieuwe inzichten.

Stichting De Friesland heeft een financiële bijdrage geleverd aan het opleiden van bijna 50 vrijwillige gespreksleiders in Friesland. De vrijwilligers (65-plussers) zijn opgeleid om themagericht gesprekken aan te gaan met ouderen. Daarnaast biedt het een betekenisvolle invulling aan de 65-plussers. Ter ondersteuning en voor een duurzame inzetbaarheid werd een handboek opgesteld.

Inmiddels werkt UP! samen met lokale partners in heel Nederland en zijn 240 vrijwillige gespreksleiders opgeleid. De UP! methodiek is door Movisie erkend als een effectieve sociale interventie tegen eenzaamheid. Impact onderzoek laat zien dat zowel ouderen als gespreksleiders de methodiek erg waarderen, zoals deze infographic laat zien:


Nieuwe ontwikkelingen.
Net zoals menige Fries zich graag uitdrukt in het Fries, zo delen ouderen met een migratie achtergrond ook het liefst verhalen in hun moedertaal, de taal van hun hart. In Amsterdam organiseert UP! groepsgesprekken in maar liefst negen talen. Binnenkort kunnen ook in Leeuwarden migrantenouderen verhalen delen in hun eigen taal, in samenwerking met Amaryllis en zelforganisaties.

Aanvraag indienen

Heeft u een vernieuwend (zorg)project en onze ondersteuning nodig? Check onze voorwaarden en dien de aanvraag in.

Aanvraag indienen